این نشست عصر روز چهارشنبه ۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، باحضور سید محمد بهشتی شیرازی، رئیس و مهرداد قیومی بیدهندی و اسکندر مختاری طالقانی، اعضای گروه تخصصی معماری و شهرسازی، دکتر باقرزاده شیرازی (فرزند استاد)، اسماعیل پناهی، رئیس و لاله زابلیزاده، مسئول فراهم آوری و تامین منابع و اطلاعات کتابخانه و مرکز اسناد، رزا ضرابی مسئول و مرضیه کاظمی، کارشناس گروههای تخصصی فرهنگستان هنر، برگزار شد.
ابتدا کاظمی و ضرابی، درخصوص پیشینه گفتگوهای صورت گرفته و پیشنهادهای ارائه شده از سوی گروه تخصصی معماری و شهرسازی برای همکاری فرهنگستان هنر در حفاظت و سازماندهی اسناد مجموعه زندهیاد باقرزاده شیرازی، توضیحاتی را ارائه دادند.
سپس بهشتی شیرازی، با نکوداشت شخصیت زندهیاد، باقر آیتاللهزاده شیرازی، از او به عنوان بنیانگذار مرمت علمی بناها، آثار و محوطههای تاریخی در ایران یاد کرد و گفت مرحوم آیتاللهزاده شیرازی در مطالعه، طراحی و اجرای طرحهای ملیِ مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی و تأسیس و مدیریت سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران و بنیانگذاری مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی و نیز فعالیت تخصصی گروه معماری و شهرسازی فرهنگستان هنر، نقش محوری داشت و در طی سالیان به جایگاه مرجعیت نظری و عملی در مطالعات میراث معماری ایرانی و اسلامی دست یافته بود. از ایشان دستاوردهایی در قالب اسناد و مدارک و دستنوشتهها و گزارشها باقی مانده است که حفظ و نگهداری آنها، وظیفه سازمانهایی نظیر فرهنگستان هنر است که مرحوم شیرازی به آن تعلق داشت.
سپس مختاری طالقانی، به بیان ابعادی از شخصیت اخلاقی و علمی زندهیاد آیتاللهزاده شیرازی پرداخت. وی گفت شیرازی در تمام عمر خویش، با دانش گسترده و عمیق نسبت به معماری ایرانی و عشق به میراث فرهنگی، و با سختکوشی و پاکدستی، خدمات ارزشمندی را در حفظ، مرمت و احیای آثار و بناهای تاریخی ارائه داد و با تهیه و گردآوری اسناد، نقشهها، تصاویر و تدوین گزارشهای تخصصی از این آثار، میراث گرانقدری از خود به جای گذاشت. اسناد و تصاویر و نقشهها و گزارشهایی که حاصل یک عمر تلاش و مطالعه و برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی و انجام طرحهای متعدد معماری و مرمت است و درصورت عدم توجه و پیگیری از بین خواهد رفت. فرهنگستان هنر میتواند با حفظ و نگهداری از این میراث گرانبها، زمینه را برای دسترسی پژوهشگران به این اسناد فراهم سازد.
در ادامه باقرزاده شیرازی (فرزند استاد)، به بیان فرازهایی از فعالیتهای علمی و اجرایی و مدیریتی پدر، در عرصه صیانت از بناهای معماری و میراث فرهنگی ایرانزمین پرداخت و اظهار داشت حجم زیادی از اسناد و مدارک و گزارشها و یادداشتها و اقلام دیداری و شنیداری از تدریس و تحقیق و فعالیتهای حرفهای و تخصصی ایشان در حوزه امور اجرایی و مدیریتی فراهم آمده است که میتواند موضوع بسیاری از مطالعات و پژوهشها قرار گیرد. وی اظهار داشت پدر، به دلیل فعالیت گسترده اجرایی و مشغله مدیریتی و آموزشی، فرصت تدوین و نگارش دستاوردهای تجربی و علمی خود را نیافت. اما خانواده ایشان تمایل دارند اسناد و مدارک و گزارشها و یادداشتها، در محل مناسبی نگهداری و در دسترس پژوهشگران قرار گیرد.
در ادامه قیومی بیدهندی، با اشاره به جایگاه فرهنگستان هنر و عزم و اراده و صلاحیّت مدیران و کارشناسان این فرهنگستان برای معرفی و حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی و هنری کشور، پیشنهاد کرد، برنامهای تدوین شود تا در قالب زمانبندی مشخص، و در هماهنگی با خانواده زندهیاد شیرازی، گامهای اجرایی برای شناسایی، واگذاری و ساماندهی این اسناد و منابع برداشته شود.
پس از آن پناهی با تجلیل از خدمات بینظیر باقرزاده شیرازی در مدیریت و مرمت بناهای تاریخی و تربیت مستمر شاگردان، معرفی هویت و شخصیت علمی و حرفهای بزرگان هنر و معماری کشور، بهویژه اعضای پیوسته فرهنگستان هنر را وظیفه فرهنگستان دانست. وی اظهار امیدواری کرد با حمایت مدیران فرهنگستان و همکاری گروه تخصصی معماری و شهرسازی و نیز همدلی و همراهی خانواده استاد باقرزاده شیرازی، اسنادِ مجموعه شخصی ایشان در کتابخانه و مرکز اسناد فرهنگستان، سازماندهی و در دسترس پژوهشگران حوزه معماری و مرمت قرار گیرد. پناهی با اشاره به تجربه چند دهه سازماندهی آرشیو و اسناد در کشور و در دسترس قرار گرفتن فناوریهای جدیدِ مدیریت اسناد و منابع، آمادگی کتابخانه و مرکز اسناد را برای همکاری در این زمینه اعلام کرد.
|